A zöldborsó krémleves mindazok kedvence lehet, akik szeretik a zöldborsót. De mivel ez krémes állagú lágyabb az íze a zöldborsó levesétől.
Viszont tartalmas, és rendkívül finom.
Hozzávalók:
- 1/2 kg zsenge zöldborsó
- 2 kanálnyi vaj
- 2 dkg finomliszt
- 1 csokor zöldpetrezselyem
- 1 kisebb evőkanálnyi cukor
- 2 dl tejszín
- 1 tojásnak a sárgája
- 1 zsemle
- só ízlés szerint
- parányi bors
Zöldborsó krémleves elkészítése:
A zöldborsót a felforrósított vajon megpároljuk saját levében, de előtte megsózzuk, parányi borsot is adunk hozzá.
Ha már jó puha, akkor meghintjük egy kis liszttel, összekeverjük, majd ráöntjük a fele tejszínt, s kevés vizet is borítunk rá.
A petrezselyemzöldet apróra vágjuk.
Ha már nagyjából jó a leves, akkor turmixoljuk, vagy áttörjük.
Ezután a levest vízzel felhígítjuk egy liternyire, hozzáadjuk a cukrot, és forralunk rajta egyet.
A tejszín másik felével kikeverjük a tojássárgát, majd állandó keverés mellett a levesbe öntjük, és pici vajat is dobunk bele. Ekkor már forralni nem szabad. Ha szükséges, utánaízesítjük.
A petrezselyemzölddel megszórjuk. De ha idegenkedünk tőle, akkor turmixoláskor hozzáadhatjuk.
Egy zsemlét – ami szikkadt – felkockázunk, majd egy serpenyőben magában megpirítjuk.