A zellerkrémleves egyszerűsége ellenére különlegesen finom leves. Ráadásul jó étvágygerjesztő, és rendkívül tápláló.
Hozzávalók:
- 1 termetes zellergumó – nagyjából 1 kg
- húsleves fél liter – lehet leveskockából is
- 1 dl tej, vagy tejszín
- só
- bors
- 1 kanálnyi zsiradék
- 1 evőkanálnyi liszt
Zellerkrémleves elkészítése:
A zellert megmossuk, meghámozzuk, ha van zöldje akkor azt levágjuk – akár fagyasztóba tesszük, akár megszárítjuk.
A zellert ezután felkockázzuk, s felrakjuk a húslevesben főni jó negyedórára.
A megfőtt zellerből néhány evőkanálnyit félrerakunk, a többit átmixeljük, vagy áttörjük.
Az összetört zellerhoz hozzáöntjük a tejszínt, vagy tejet, a lisztet, aztán felfőzzük.
Annyit hígítunk rajta, hogy kedvünk szerinti sűrűségű levesünk legyen.
Ízesítjük sóval, borssal, majd hozzákeverjük a félrerakott zellerkockákat.
Akár pirított zsemlekockával, akár levesgyönggyel kiváló első fogás.