Az egyszerű vizes zsemle lényegében az a fajta, amit a boltokban megvehetünk, csak olcsóbb lesz, és tudjuk – miből készült.
Hozzávalók:
- 1/2 kg BL55 liszt
- 2 dkg élesztő
- 3 dkg vaj
- 1/2 dkg cukor
- 1 dkg só
- 2,5-3 dl víz – liszttől függően
- víz, vagy olaj a zsemle kenéséhez
Vizes zsemle elkészítése:
A lisztet átszitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, átkavarjuk hogy mindenüvé jusson.
A liszttel átmorzsoljuk az élesztőt, belerakjuk a cukrot, hozzáadjuk a vajat, vagy zsiradékot, majd a vizet fokozatosan, és közben kidagasztjuk.
Ne legyen ragadós, és túl nyúlós sem.
Akkor jó, ha szép tartása van, és a tésztánk már sima, hólyagosodik itt-ott, és mind a kezünkről, mind a dagasztótálról leválik.
Lerakjuk pihenni fél-háromnegyed órára.
Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral, és előmelegítjük a sütőt. 210 fokos sütőben fogjuk sütni – nagyjából félóra múlva.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd 10 darabra vágjuk.
Mindegyikből egy kis zsemlét sodrunk, majd tepsibe rakjuk őket egymástól viszonylag távol.
Tetejüket lekenjük zsiradékkal, de akár az egészre rásimogathatjuk. Nem kell sok, csak éppen hogy.
Most lerakjuk pihenni őket letakarva, s mikor jó két-háromszorosára kelt, akkor mehet be a sütőbe.
Mielőtt sütjük vagy átkenjük, vagy átfújjuk őket hideg vízzel.
A sütő aljába egy edényt állítunk vízzel, így a zsemlék gőzben sülnek.
20-25 perc alatt biztos elkészülnek. Mikor megsültek, akkor kiszedjük éket rácsra, és átfújjuk őket gyorsan vízzel.