Vizes piskóta sokszor készült egykor a konyhákban, takarékosan bántak a tojással. Állaga, íze így is vetekszik a tiszta tojásossal.
Hozzávalók:
- 4 db nagyobb tojás
- 12 evőkanál kristálycukor
- 12 evőkanál liszt
- 1 zacskó sütőpor
- 1,5 dl étolaj
- 1,5 dl langyos víz
Vizes piskóta nagymama módra elkészítése:
A tojásokat sárgájára és fehérjére választjuk
A tojások sárgáját cukorral kikeverjük jó habosra, majd apránként hozzákeverjük az olajat úgy, hogy teljesen egynemű legyen. Ezután megy bele a langyos víz, ezzel is úgy kikeverjük, hogy egynemű legyen.
A lisztet a sütőporral együtt szitáljuk bele a vizes-tojásos elegybe, közben folytonosan keverve habverővel.
Ezután a tojáshabot pici sóval kemény habbá verjük, majd a tojásos krémhez beleforgatjuk.
Magas falu közepes tepsiben sütjük, melyet sütőpapírral kibélelünk. Beleöntjük a masszát, elsimítjuk.
170 fokra előmelegített sütőbe fogjuk rakni.
Nagyjából félóra alatt készült el.
Ennél a piskótánál is érvényes, hogy az első negyedórában ne nyitogassuk a sütő ajtaját, mert könnyen összeeshet.
Ugyanúgy használható, mint a teljes tojásos piskóta.