A vízen kullogó különlegességét az adja, hogy vízben kel. Hihetetlennek tűnik, pedig tökéletes az eredménye.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 10 dkg vaj
- 2 dkg élesztő
- 1 dl tej
- 2 tojás sárgája
- csipetnyi só
- 1/2 citrom reszelt héja
- 2 dl tejföl
Vízen kullogó elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt a tejben felfuttatjuk.
A zsiradékot a liszthez morzsoljuk, majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a parányi sót, a reszelt citromhéjat, a tejfölt, és a felfuttatott élesztővel együtt összegyúrjuk, majd kidagasztjuk jó hólyagosra.
Ekkor egy tiszta kendőt liszttel rendesen beszórunk, majd a tésztát kicsit lisztezett deszkán átgyúrva a kendőbe rakjuk, lazán belekötjük, legyen helye kelni.
Jól kössük össze a kendőt, mert azon keresztül függesztjük fel egy nagyobb fakanál nyelére.
Hideg vízzel tele fazékba engedjük a felfüggesztett tésztát, keresztbe rakva rá a fakanalat. Ekkor a tésztánk még a víz alá süllyed.
Nagyjából egy óra elteltével a megkelt tészta feljön a víz színére, ekkor dolgozhatunk vele tovább.
Most a deszkát kristálycukorral beszórjuk, a tésztát arra borítjuk, ezután a tetejére is szórunk kristálycukrot, mintha csak liszteznénk.
Nagyjából ujjnyira nyújtjuk, csíkokat szeletelünk belőle, enyhén megcsavarjuk, és vagy így, vagy csiga módjára feltekerve sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük sorban, kis távolságra lerakva egymástól.
180 fokos sütőben, nagyjából félóra alatt szép aranybarnára sütjük.
Csoda finom egyszerű kelt tészta a rajta képződött cukorréteggel. Igazi különlegesség.