A vesevelőt sokan imádják, vannak akik nem szeretik, és vannak, akik a világért meg sem kóstolják. Tojással megbolondítva kiváló csemege.
Hozzávalók:
- 1/2 kg vese
- 5 tojás
- 2 fej vöröshagyma
- 10 dkg szalonna, lehetőleg füstölt
- 1 mokkáskanál bors, vagy ahogy szeretjük
- 1 csipet majoránna
- 1-2 teáskanál fűszerpaprika
- 1-1,5 teáskanál só
- 1 evőkanál zsír
- 1 jó marék velő, nagyjából 20 dkg
Vesevelő elkészítése:
Előkészítjük a vesét.
Hosszában kettévágjuk, a belső, mirigyes részét eltávolítjuk, és jó forró vízzel leforrázzuk, majd kis állás után leöntjük róla, le is szárítgathatjuk papírtörlővel, hogy ne legyen vizes.
Vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk.
A zsiradékot felhevítjük, és üvegesre pirítjuk, majd rádobjuk a csíkozott vesét.
A szalonnát felkockázzuk, egy kis edényben kisütjük, hozzádobjuk a veséhez.
Most hozzáadunk egy kis vizet, de csak annyival pótoljuk, hogy megpuhuljon.
Ha már puha, elfőzzük a maradék levét, rádobjuk a megtisztított, lehártyázott velőt, megszórjuk a fűszerekkel, átkavarjuk, s pár percig főzzük fedő alatt.
Ha tojásosan készítjük, akkor adjuk hozzá, ha elfőtte levét, zsírjára sült. A tojásokat felverve öntjük a velőre. Lazán átforgatjuk, és el is készültünk.