Vasárnapi nagymama kakaós kalács bár hóvégi tésztaféle volt, annyira finom, és annyira egyszerű, hogy bármikor elkészítve kapós.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 2 evőkanál zsír
- 5 dkg élesztő
- 1 mokkáskanál só
- 1 tojás a kenéshez
- 20 dkg vaj, vagy margarin
- 2 csomag vaníliás cukor
- 2-3 evőkanál kakaópor
- 10 evőkanál cukor
Nagymama kakaós kalács elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd kevés tejben felfuttatjuk az élesztőt. Ha már jó, hozzáadjuk a liszthez. A cukorral, a zsírral, sóval alaposan kidagasztjuk, majd ha már szép sima a tészta – lerakjuk pihenni.
A krémhez a vajat, vagy margarint a kakaóval és a cukorral habosra keverjük.
Ha a tészta duplájára kelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk, majd két cipót készítünk belőle.
A cipókat kis pihenés után lisztezett deszkán lazán kinyújtjuk, majd a fele-fele krémmel megtöltjük, és felsodorjuk, mint a bejglit.
Sütőpapírral kibélelt tepsibe rakjuk, kicsit pihentetjük. A pihenés végén egy felvert tojással megkenjük.
180 fokra előmelegített sütőben kb. fél óra alatt megsütjük.
Tölthetjük vaj nélkül is, akkor a cukor a kakaóval felolvad a kalácsban, kissé folyós lesz, néhol a cukor külön érződik – nagyon finom.