A vargabéles főtt-sült túrós tészta, kicsit időigényes az elkészítése, viszont nagyon kiadós, és igencsak finom is. Családi kedvenc lesz belőle.
Hozzávalók:
- 25 dkg cérnametélt
- 1/2 kg félzsíros, vagy leveles túró
- 5 db tojás
- 1 db tojássárgája
- 1 nagy marok mazsola
- 1 csomag réteslap
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 8 evőkanál cukor
- 1 kis pohár tejföl
- 5 dkg vaj
- 2 evőkanál zsír
Vargabéles elkészítése:
A cérnametéltet sós vízben megfőzzük, meg leszűrés után leöblítjük, és átkeverjük a vajjal. Nem kell sokáig főzni, épp hogy puhuljon.
Ezután a túrót készítjük el.
A tojások sárgáját kikeverjük a citrom héjával, a vaníliával, a cukorral. Hozzáadjuk a mazsolát, a tejfölt – majd a villával áttört túróval jól átkeverjük.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk, hozzáadjuk a túróhoz, majd a már langyos tésztához keverjük.
Ezután a tepsit kikenjük zsírral, rárakunk egy réteg réteslapot, átkenjük olvasztott zsírral, ismét egy réteg réteslap jön, majd olvasztott zsír, és megint réteslap.
A réteslapra rákenjük a túrós cérnametéltet, majd olvasztott zsírral rétegezett réteslappal betakarjuk.
Tetejét lekenjük tojással, vagy tejföllel elkevert tojással.
200 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt pirosra sütjük.
Tetejét porcukorral leszórhatjuk.