A vaníliás karika kedvelt finomság, érdemes elkészíteni otthon is, hisz jóval olcsóbb, mint bolti párja. Citromhéjat nem fontos belerakni, az csak egy kis csavart adhat neki.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 8 evőkanál cukor
- 2-3 csomag vaníliás cukor
- 2 tojás sárgája
- 30 dkg sütőmargarin
- 1 citrom reszelt héja (esetleg)
- 1 mokkáskanál sütőpor, vagy szódabikarbóna
- kis csipet só
- 2 tábla olvasztott csokoládé
- 2 evőkanál olaj
Vaníliás karika elkészítése:
A lisztet, sütőport egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, sót, vaníliát, reszelt citromhéjat, sütőport vagy szódabikarbónát, majd hozzámorzsoljuk a margarint is, aztán mehet bele a tojások sárgája.
Az egészet jól összegyúrjuk.
Zacskóban, vagy tálban berakjuk a hűtőbe egy-két órára.
Lisztezett deszkán még egyszer átdolgozzuk, fél ujjnyira kinyújtjuk, lyukas közepű szaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, és 180 fokra előmelegített sütőben szép világosra sütjük nagyjából 10 perc alatt.
A csokoládét mikróban, vagy gőz felett felolvasztjuk, hozzákeverjük az olajat, majd a kihűlt karikák alját belemártjuk, fejjel lefele lerakjuk sütőpapírra dermedni, és pár perc múlva – ahogy megszilárdult – el is készült.