A vakondtúrás torta egy kifejezetten mutatós, gyermekek által kedvelt finomság. Érdemes fogyasztás előtt egy nappal elkészíteni, a végeredmény tökéletesebb lesz.
Hozzávalók:
- 6 db tojás
- 12 dkg cukor
- 12 dkg finomliszt
- 1 dl olaj
- 2 nagy evőkanál kakaópor
- 1 csomag sütőpor
Krémhez:
- 6 dl tejszín 30 %-os
- 2 habfixáló
- 1-2 evőkanál porcukor
- 2-3 csomag csokoládés tortadara (10 dkg)
- 3 db banán
- 1 nagy citrom leve
Vakondtúrás torta elkészítése:
A tojásokat fehérjére és sárgájára választjuk, a sárgáját a cukorral nagyon alaposan kikeverjük, hozzáadjuk apránként az olajat, azzal is keverjük.
A fehérjéből jó kemény habot verünk.
A kakaót a liszttel, a sütőporral átszitáljuk, majd a sárgáját a fehérjével lazán, apránként összekeverjük, utána ugyancsak apránként és lazán hozzáadjuk a lisztes kakaóport.
Kikent 26-28 cm-es tortaformában sütjük ki, melyet előzőleg lehetőleg sütőpapírral kibéleltünk.
180 fokos sütőben, nagyjából félóra alatt elkészül.
Ha kisült, akkor kivesszük, a formát eltávolítjuk, rácsra tesszük hűlni.
Ha teljesen kihűlt, akkor a belsejét a szélétől másfél ujjnyira kikaparjuk ujjnyi mélységre. Ami tésztát kikapartunk egy tányéron félrerakjuk, mert a végén szükségünk lesz rá.
Elkészítjük a krémet is.
A tejszínhabot egy kis cukorral és a fixálóval felverjük, majd lazán hozzáadjuk a csokoládédarát.
A banánokat megtisztítjuk, a citrom levét kinyomjuk egy tányérba, a banánokat félbevágjuk, majd megfürdetjük a citromlében.
Ezután a félbevágott banánokat a kivájt tortarészbe rakosgatjuk egymás mellé, hogy mindenhová jusson.
Ezután mehet rá a tejszínhab szépen elegyengetve, hogy a résekbe is jusson, felhalmozzuk vakondtúrás formára, majd a végén megszórjuk a félrerakott kakaós tésztamorzsalékkal, és nagyon óvatosan rányomkodjuk, hogy ne essen le idő előtt.
Behűtve fogyasztjuk, nem árt neki, – sőt igencsak hasznos – ha néhány órát tálalás előtt a hűtőben tölt.