A vajdasági sós egy kellemes, sós krémes harapni való. Tökéletes reggelire, uzsonnára, vagy akár kicsit jobban fűszerezve vendégvárónak is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 4 evőkanál étolaj
- 1 teáskanál cukor
- 3 dl tej
- 2,5 dkg élesztő
- csipet só
Krémhez:
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 2 db tojás sárgája
- 1 teáskanál só
Szóráshoz:
- 1 db tojás
- 15-20 dkg reszelt sajt
- kömény, vagy amit szeretnénk
Vajdasági sós elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, az élesztőt egy kis tejbe morzsoljuk, a cukrot hozzáadjuk, elkavarjuk, felfuttatjuk.
A sót rászórjuk a lisztre, majd az élesztőt hozzáadva, langyos tejjel jól bedagasztjuk.
Ha már hólyagosodik, akkor letakarjuk, és langyos helyen duplájára keverjük.
Addig elkészítjük a krémet.
A vajat a tojások sárgájával és a sóval alaposan elkavarjuk, hogy egynemű legyen.
Ha a tészta megkelt, akkor lisztezett deszkára borítjuk félcentisre kinyújtjuk, megkenjük az elkészített krémmel, majd feltekerjük, mint a bejglit.
Ezután három szög alakra elvágjuk, hogy a csücskét ne sértsük meg.
Ezután sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk kis távolságra, hisz kelni fog még – lekenjük felvert tojással, és megszórjuk sajttal, vagy amivel szeretnénk.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük meg kb. 25-30 perc alatt.