A vajas piskóta értelemszerűen egy vajjal készült piskóta, mely emiatt másnap sem morzsálódik. Dióval, mandulával megszórva, kiszúrva – Kossuth kiflit készíthetünk belőle.
Hozzávalók:
- 1/4 kg vaj, vagy margarin
- 1/4 kg porcukor
- 4-5 db tojás – mérettől függően
- 1 citrom reszelt héja
- 9 evőkanál liszt
Vajas piskóta elkészítése:
A vajat a porcukorral nagyon habosra kavarjuk, majd egyenként hozzáadjuk a szétválasztott tojások sárgáját. Mindegyikkel kikavarjuk, majd belekavarjuk a citrom reszelt héját is.
Ekkor a tojások fehérjét kemény habbá verjük, és a habos tojássárgához keverjük óvatosan.
A lisztet kimérve szitába rakjuk, és fokozatosan a habos masszához forgatjuk.
Sütőpapírral bélelt nagyobb tepsibe öntjük, elsimítjuk. Ha Kossuth-kiflit szeretnénk belőle készíteni, akkor a tetejére vágott, vagy őrölt diót, vagy mandulát szórunk, de anélkül is megsüthetjük.
Félbevágva a piskótát meg is tölthetjük.