Ha vadat főzünk, vagy bármilyen húst vadasan akarunk elkészíteni, akkor nem árt, ha ismerjük a vadas pác készítésének módját.
Sokan ódzkodnak a vadhúsok fogyasztásától, általában sajnálkozásra hivatkozva, no meg az állatvédelemre.
Pedig semmivel sem tragikusabb a vége egy vadállatnak, mint egy ólban nevelkedettnek. Esélyesen jóval kevesebb szenvedés árán kerülnek az asztalra. Ráadásul közel sem olyan tömegesen.
Maga a hús ízletesebb, mint a szelíd társaké, de mivel természetes körülmények között élnek, és nem híznak el – esélyesen szárazabb a húsuk, ezért ha azt akarjuk, hogy meg tudjuk puhítani rendesen – akkor nem árt pácolni őket. Sőt nemhogy nem árt, kötelező.
Ezáltal a rostjai fellazulnak, s porhanyóssá válnak. A páclé pedig ad neki egy plusz, különleges zamatot is.
Nézzük, milyen hozzávalók szükségesek a vadas pác készítéséhez –
- 10 %-os ételecet
- víz
- 2 literenként 1 szép fej vöröshagyma tisztítva, karikázva
- 1-2 szál sárgarépa tisztítva, karikázva
- 1-2 szál petrezselyem gyökér tisztítva, karikázva
- 2 db babérlevél
- 10 db szemes bors
- fél citrom vékony karikákra vágva
- fél marék mustármag – esetlegesen, koriander, tárkony…
- mehet bele 2 dl vörösbor is
- 1 evőkanálnyi só
A pácolás menete –
A hozzávalókat összekeverjük, jól felforraljuk, és még forrón a pácolandó húsra öntjük.
Benne is hagyjuk a húst 3-4 napra, ha tél és hideg van, akkor akár több napig is. Természetesen a páclében naponta megforgatjuk.
Mikor letelt a pácolásra szánt idő – kivesszük a húst a pácléből, leszárítjuk nagyjából, aztán a húst jól megtűzdeljük szalonna szeletekkel.
Egy tepsit kikenünk zsírral rendesen, legalább 2 kanál zsír legyen benne. Belerakjuk a húst, leöntjük néhány kanálnyi páclével, hozzárakjuk a karikára vágott zöldségeket.
A vadhúst forró sütőben sütjük, és gyakran locsolgatjuk. Ha elfővi a levét, akkor pótoljuk a pácléből.
Ha elkészült a hús, akkor készíthetünk hozzá vadas mártást.
Készítési módja a következő –
A pecsenye levét a zöldségekkel együtt áttörjük, 3 deci tejföl és 1 kanál liszt keverékével behabarjuk, belecsavarjuk egy citrom levét.
Beleteszünk egy kanál mustárt, csipetnyi borsot, ízlés szerint pirított, kevés vízzel felengedett cukrot, utána sózzuk.
Felforralva a pecsenyére öntjük, egy részét külön csészében tesszük az asztalra. Zsemlegombóc illik hozzá.
Fotó: Pixabay