Az Ujházy-tyúkhúsleves egyik legfinomabb első fogásunk. Rengeteg, változatos zöldséggel készült tyúkhúsleves, ízei magával ragadnak.
Hozzávalók:
- 1 átlagoska tyúk tisztítva
- 3 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1/2 zeller
- 1 darabka karalábé – nem lényeges
- néhány darab csiperke gomba
- kisebb fej kelkáposztának a negyede
- egy átlagos fej karfiolnak szintén a negyede
- 10 dkg zöldborsó
- 1 kisebb vöröshagyma
- 1 zöldpaprika
- 1 paradicsom
- feketebors 5 szem
- só ízlés szerint – de a tyúk súlyának megfelelően kilónként 2 dkg
Ujházy-tyúkhúsleves elkészítése
A tyúkot feldaraboljuk, majd nagyjából 3 liter vízben felrakjuk főni.
Addig főzzük nagylángon, míg fel nem forr, utána teljesen visszavesszük a hőfokot, és csak takarékon főzzük.
Ekkor sózzuk a levest, hozzáadjuk a borsot, s addig forraljuk magában, amíg puhulni nem kezd a hús.
Amint félig megfő – mehet bele a megtisztított zöldség apróra vágva, a hagyma, a paradicsom, és a paprika is. Utoljára a rózsáira vágott karfiol és a zöldborsó.
Teljesen puhára főzünk mindent.
Mikor a levesmegfőtt, akkor a hagymát, paradicsomot, paprikát kivesszük belőle, félrerakjuk.
Külön cérnametéltet főzünk ki, majd már megfőve a leveshez adjuk