Szilveszterre kiváló választás az újévi malacpogi, aranyos az ünnepi asztalon, és még fölöttébb finom is.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 1 mokkáskanál cukor
- 2-3 teáskanál só – ízlés szerint
- 2,5 dkg élesztő
- 20 dkg vaj
- 1 evőkanál zsír
- 1-2 tojás – mérettől függően
- 1 kis pohár tejföl
- 1 tojás a kenéshez
Újévi malacpogi elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, megszórjuk a sóval, a lisztbe belemorzsoljuk az élesztőt, a vajat, zsírt is belemorzsoljuk, majd a tojással és tejföllel kigyúrjuk.
Amikor már sem az edényre nem tapad, sem a kezünkre, akkor elkészült.
Fóliába lazán becsomagoljuk, és mehet be a hűtőbe akár egy napra.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Lisztezett deszkára borítjuk a tésztát, kinyújtjuk nagyjából centi vastagra, és egy átlagos vizes pohárral, vagy fánkszaggatóval nagyjából a tészta kétharmadából kör alakokat szaggatunk.
Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket, kis távolságot tartva köztük.
A maradék tésztából annyi 2 cm átmérőjű kört szaggatunk, ahány malacfejünk van.
A fejecskéket lekenjük tojással. A kisebb körök közepére két-két lyukat nyomunk hurkapálcával, és a tojással frissen lekent fej alsó felére illesztjük.
Annyi kisebb négyszöget vágunk, ahány malacfejünk van, ezeket egyik saroktól a másik alsó, ellentétes sarokig elvágjuk, ebből lesznek a fülek, ezt is hozzátapasztjuk a fejhez.
Szemnek használhatunk szemes borsot, de ha türelmünk van, apró szárazkolbász darabkát, vagy téliszalámi darabkát is. Ezeket egyszerűen belenyomjuk a tésztába, ha biztosra akarunk menni ezt is felvert tojásra ültetjük.
180 fokos sütőben szép pirosra sütjük.