Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Túróval töltött fánk, ahogy még a nagyik készítették

Zamat Zamat 2025.01.28.
fánk

A túróval töltött fánknak két elkészítési módja volt ismert, és egyik sem az utólagos, nyomózsákból való töltés volt.

Hozzávalók:

  • 1/2 kg liszt
  • 1-2 evőkanál kristálycukor
  • 6 dkg vaj
  • 2,5-3 dl langyos tej (liszttől függően)
  • 2,5 dkg élesztő
  • parányi só
  • 1 db tojássárga (elhagyható)
  • zsiradék a sütéshez
  • 30 dkg túró, tőlünk függ, mennyire túrósat akarunk
  • 1-2 vaníliás cukor
  • 10 dkg cukor
  • 1-2 kanál tejföl, ha a túró száraz

Túróval töltött fánk elkészítése:

Konyhameleg alapanyagokkal, és eszközökkel dolgozunk.
Az élesztőt egy kis tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kis cukrot, és felfuttatjuk.

Egy tálba szitáljuk a lisztet, egy mélyedésbe belekaparjuk a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, langyos vajat, mehet bele a tojás sárga, és apránként adagolva, közben már összedolgozva hozzáadjuk a langyos tejet.
Jó alaposan kidolgozzuk, a vége fele lehetőleg fakanállal.
Addig kell verni a tésztát, míg hólyagosodni nem kezd, és a dagasztó edény faláról szálasan leválik.
Lágy, de mégis rugalmas, fényes tésztánk lesz.
Ekkor letakarjuk, s langyos helyen duplájára kelesztjük.

Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, a szokásostól vékonyabbra nyújtjuk, tehát ujjnyitól vékonyabbra.
Két lehetőségünk van.
Vagy fánkszaggatóval, vagy vizes pohárral szaggatjuk ki a tésztát, és minden másodikra egy kanálnyi túrót rakunk, egy töltetlen fánkocskával pedig letakarjuk, (biztosabb úgy, hogyha a tojás fehérjét felverjük, és a fánkok szélét, amit összetapasztunk lekenjük vele, és úgy nyomjuk össze) vagy pedig négyzet alakú, nagyjából 8 centis oldalú tésztákat vágunk, közepére halmozzuk a túrót, majd széleit összehajtjuk. Itt is kenhetjük fehérjével a biztonság kedvéért, de anélkül is jó, ha széleit rendesen összenyomkodjuk.
Hagyjuk kb. 15 percet pihenni, s már süthetjük is.

Közepesen forró zsiradékban sütjük, bőven legyen a sütőedényben belőle, egyszerre csak néhány darab menjen az edénybe a fánkból, hogy ne hűtsük le az olajat, vagy zsírt.
Első oldalát fedő alatt sütjük, második oldalát fedő nélkül.
Az az oldal pedig amit először sütünk mindig az asztalon lévő fánk teteje legyen.

Ha kisült papírtörlőre szedjük, tálba akkor rakjuk, ha már kihűlt. És tartsuk letakarva, ne száradjon ki.

Hogy miért jobb, ha a fánkban sütjük a túrót, és nem utólag töltjük bele?

Mert a túró íze sokkal markánsabb lesz, és a tésztájának belseje is átveszi a túró fölséges ízét. Belsejében olyan bevonatot képez, mint amit a jófajta túrós béleseknél tapasztalhatunk.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékkelt tésztákretro receptekzsiradékban sültek

Népszerű receptek

zöldborsós rizs
Zöldséges rizottó magyarosan
Köretek Retro receptek
A franciasaláta a zöldségek, alma, uborka, és majonézes öntet tökéletes kavalkádja
Tökéletes franciasaláta recept
Főételek
A rántott cukkini tökéletes nyári falatozni való, és egy kis öntettel is megbolondíthatjuk.
Rántott cukkini recept
Olcsó ételek
Csodálatos édes-savanyú sóskafőzelék, melyet gazdagíthatunk belefőzött tojással is.
Egyszerű sóskafőzelék receptje
Főételek
A francia lecsó, a ratatouille már kinézetében is franciás - elegáns, szinte formatervezett - az íze pedig csodás. Érdemes kipróbálni!
Ratatouille – francia lecsó recept
Főételek
A zöldborsófőzelék staubolva - ha főzelékeket nézzük - a legegyszerűbb elkészítési mód. Ráadásul finom.
Zöldborsófőzelék staubolva – nagyi módra
Nagyi receptjei
A dobos torta egy hatlapos piskóta csokikrémmel töltve, tetején karamellel. Elkészítése babrás, de könnyíthetünk rajta.
Dobos torta háziasan, egyszerűen
Sütemények
A máklepény lényegében kavart tészta. Dúsíthatjuk csokival, gyümölccsel, pudinggal, lekvárral, vagy ami kedvünk tartja.
Máklepény receptje
Sütemények

Hasonló receptek

piskóta
Édes süteményekSütemények

Japán sajttorta – egy szem liszt sincs benne

Zamat Zamat 2025.03.12.
lekváros papucs
Retro receptekSütemények

Szilvalekváros papucs recept

Zamat Zamat 2024.10.28.
Rákóczi túrós
DesszertekRetro receptekSütemények

Nagyi Rákóczi túrós receptje

Zamat Zamat 2024.11.03.
bögrés meggyes süti
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekUncategorized

Bögrés meggyes süti

Zamat Zamat 2024.10.01.
fokhagyma leves
LevesekNagyi receptjei

Fokhagyma leves egyszerűen

Zamat Zamat 2025.01.03.
töltött kifli
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Diós csodakifli

Zamat Zamat 2025.04.10.
lekváros keksz
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Legényfogó tallér

Zamat Zamat 2025.04.11.
Répatorta
Sütemények

Répatorta receptje

Zamat Zamat 2024.08.14.
túrós pogácsa
Sós süteményekSütemények

Egyszerű túrós pogácsa

Zamat Zamat 2024.09.21.
i
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up