A túróval töltött fánknak két elkészítési módja volt ismert, és egyik sem az utólagos, nyomózsákból való töltés volt.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 1-2 evőkanál kristálycukor
- 6 dkg vaj
- 2,5-3 dl langyos tej (liszttől függően)
- 2,5 dkg élesztő
- parányi só
- 1 db tojássárga (elhagyható)
- zsiradék a sütéshez
- 30 dkg túró, tőlünk függ, mennyire túrósat akarunk
- 1-2 vaníliás cukor
- 10 dkg cukor
- 1-2 kanál tejföl, ha a túró száraz
Túróval töltött fánk elkészítése:
Konyhameleg alapanyagokkal, és eszközökkel dolgozunk.
Az élesztőt egy kis tejbe morzsoljuk, adunk hozzá egy kis cukrot, és felfuttatjuk.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, egy mélyedésbe belekaparjuk a felfutott élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, langyos vajat, mehet bele a tojás sárga, és apránként adagolva, közben már összedolgozva hozzáadjuk a langyos tejet.
Jó alaposan kidolgozzuk, a vége fele lehetőleg fakanállal.
Addig kell verni a tésztát, míg hólyagosodni nem kezd, és a dagasztó edény faláról szálasan leválik.
Lágy, de mégis rugalmas, fényes tésztánk lesz.
Ekkor letakarjuk, s langyos helyen duplájára kelesztjük.
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk, a szokásostól vékonyabbra nyújtjuk, tehát ujjnyitól vékonyabbra.
Két lehetőségünk van.
Vagy fánkszaggatóval, vagy vizes pohárral szaggatjuk ki a tésztát, és minden másodikra egy kanálnyi túrót rakunk, egy töltetlen fánkocskával pedig letakarjuk, (biztosabb úgy, hogyha a tojás fehérjét felverjük, és a fánkok szélét, amit összetapasztunk lekenjük vele, és úgy nyomjuk össze) vagy pedig négyzet alakú, nagyjából 8 centis oldalú tésztákat vágunk, közepére halmozzuk a túrót, majd széleit összehajtjuk. Itt is kenhetjük fehérjével a biztonság kedvéért, de anélkül is jó, ha széleit rendesen összenyomkodjuk.
Hagyjuk kb. 15 percet pihenni, s már süthetjük is.
Közepesen forró zsiradékban sütjük, bőven legyen a sütőedényben belőle, egyszerre csak néhány darab menjen az edénybe a fánkból, hogy ne hűtsük le az olajat, vagy zsírt.
Első oldalát fedő alatt sütjük, második oldalát fedő nélkül.
Az az oldal pedig amit először sütünk mindig az asztalon lévő fánk teteje legyen.
Ha kisült papírtörlőre szedjük, tálba akkor rakjuk, ha már kihűlt. És tartsuk letakarva, ne száradjon ki.
Hogy miért jobb, ha a fánkban sütjük a túrót, és nem utólag töltjük bele?
Mert a túró íze sokkal markánsabb lesz, és a tésztájának belseje is átveszi a túró fölséges ízét. Belsejében olyan bevonatot képez, mint amit a jófajta túrós béleseknél tapasztalhatunk.