A túrós pogácsa ízletességében vetekszik a sajtos pogácsával, tésztája könnyű, mégis tartalmas finomság.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1/4 kg félzsíros túró
- kis pohár tejföl
- 20 dkg vaj, vagy margarin
- lapos evőkanálnyi só
- 5 dkg élesztő
- 1 db tojás a kenéshez
- 8-10 dkg sajt a tetejére reszelve
Túrós pogácsa elkészítése:
Egy tálba szitáljuk a lisztet, a zsiradékot belemorzsoljuk, aztán az élesztőt is ugyanígy hozzáadjuk, hogy egynemű legyen. Sózzuk, mehet bele a tejföl, a túró, majd jó alaposan összegyúrjuk.
Lerakjuk pihenni, nagyjából 1 órára lesz szükség ehhez.
Lisztezett deszkán dolgozunk, ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, beirdaljuk, utána pedig pogácsaszaggatóval szaggatjuk.
Előmelegítjük a sütőt, majd sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk a pogácsákat. Lekenjük tojással, megszórjuk sajttal, s pár percig pihenni hagyjuk.
190 fokon sütjük ki, nagyjából félóra alatt készül el.