A túrós pite egy régi finomság, már nagyanyáink, sőt – dédanyáink is a család asztalára varázsolták.
Túró helyett lényegében bármilyen töltelékkel készíthetjük.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 2 dl tej
- 2 evőkanál cukor
- 2,5 dkg élesztő
- 2 tojás sárgája
- 1 evőkanál vaj
- 1-2 evőkanál tejföl
- kis csipet só
Töltelékhez:
- 1 kg túró
- 10 evőkanál cukor
- 1-2 tojás
- 4 vaníliás cukor, vagy 1 rúd vanília kikaparva
- 2 marék mazsola
- 1-2 marék búzadara alá
- 1 kis pohár tejföl
- esetleg 1 citrom lereszelt héja
Túrós pite elkészítése:
A langyos tejbe belemorzsoljuk az élesztőt, egy kis cukorral összekeverjük, majd letesszük „futni”.
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a langyos vajat, hozzáadjuk a sót, a felfutott élesztőt, majd a cukrot, tojás sárgáját, és jól kidolgozzuk.
Lerakjuk pihenni félórára.
Közben elkészítjük a tölteléket.
A túrót a hozzávalókkal összekeverjük, kivétel a búzadara. Ha szárazabb a túró, akkor áttörjük.
A megkelt tésztát két cipóra osztjuk, lisztezett deszkán fél centi vastagra, és gáztepsi méretűre nyújtjuk.
Egyik lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük, megszórjuk a búzadarával, majd rásimítjuk a túrós tölteléket.
Tetejére rárakjuk a másik, kinyújtott tésztalapot.
Megszurkáljuk, majd 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából félóra alatt készre sütjük.
Ha meghűlt, akkor vesszük ki a tepsiből.