A túrós paplan egy alapjában véve egyszerű sütemény, ám kifejezetten mutatós, érdekes látvány. Minél szélesebb túrós tésztával dolgozunk, annál paplanosabb lesz a kinézete.
Hozzávalók:
- 40 dkg liszt
- 20 dkg kristálycukor
- 1,5 dl tej
- 1 dl olaj
- 3 evőkanálnyi kakaópor
- 1 csomag sütőpor
- 3 egész tojás
Töltelék hozzávalói:
- 1 csomag vaníliás pudingpor
- 4 dl tej
- 3 evőkanálnyi cukor
- 1/2 kg jó minőségű túró
- 1 db tojás
- 3-4 evőkanálnyi cukor
- 1 csomag vaníliás cukor, de dolgozhatunk vanília rúddal is.
Tűrós paplan elkészítése:
Először elkészítjük a tölteléket.
A vaníliás pudingport összekeverjük 3 evőkanálnyi cukorral, majd hozzáadjuk a tejet, és kevergetve főzzük addigí míg be nem sűrűsödik az egész. Ezután hagyjuk kihűlni.
Összeállítjuk a tésztát.
A tojásokat a kristálycukorral jól kikeverjük, majd hozzáadjuk az olajat és a tejet – ezzel is alaposan átkeverjük.
Ezután jön hozzá a liszt átszitálva, és a sütőpor is, amit vele együtt átengedtünk a szitán.
Ismét egy alapos keverés jön, majd vajazott-lisztezett, vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe öntjük, és elsimítjuk.
Most a túrót összetörjük, hozzáadjuk a tojások sárgáját, 3 evőkanálnyi cukrot, és alaposan összedolgozzuk. Ezután jön bele a már kihűlt puding is.
Fakanállal alaposan átkeverjük, majd egy zacskóba töltjük az egészet, a zacskó egyik csücskét kivágjuk, és mint egy nyomózsákot használva bekockázzuk vele a kakaós masszát.
Minél szélesebb túrós pudingot nyomunk ki a mintával, annál paplanosabb kinézetű lesz a tésztánk.
Előmelegített, 180 fokos sütőben nagyjából 35-40 perc alatt készül el – ugyanúgy, mint bármely kavart tészta.