A túrós lepény édesen az igazi. Tejfölösen, mazsolásan elkészítve ínycsiklandozó finomság, amit uzsonnára, de akár vacsorára is fogyaszthatunk.
Hozzávalók:
- 1/2 liter tej
- 4 evőkanál cukor
- 5 dkg élesztő
- 60 dkg liszt
- 3-4 tojás sárgája
- 10 dkg vaj
- 1 mokkáskanál só
Töltelék:
- 1 kg túró
- 30 dkg cukor
- 6-8 tojás
- 5 evőkanál búzadara
- 6 evőkanál tejföl
- 1 csomag mazsola
Bevonat, öntet:
- 2 evőkanál búzadara
- 8 dl tejföl
- 15 dkg cukor
- 3 csomag vaníliás cukor
- 2-3 tojás
Túrós lepény elkészítése:
Langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd az átszitált liszthez adjuk.
A liszthez hozzáadjuk a cukrot, a sót, a tojások sárgáját, az olvasztott vajat, a tejet, s felverjük.
A lényeg, hogy dagasztás után az edényről, és a kezünkről is váljék le a tészta.
Enyhén lisztezzük a tetejét, letakarjuk, és pihenni hagyjuk.
Elkészítjük a tölteléket.
A hozzávalókat összekeverjük, előtte – ha szükséges – a túrót áttörjük.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk tepsi méretűre, majd a lisztezett tepsibe sodorjuk. Megszórjuk búzadarával, és rásimítjuk a túró tölteléket.
Ezután a tejfölt a hozzávalókkal jó alaposan kikeverjük, és a túrótöltelék tetején elkenjük, simítjuk.
Előmelegített sütőben, 180 fokon sütjük ki, jó félóra alatt elkészül.
Kicsit hűlten fogyasztjuk.