A túrós gombóc lényegében ugyanabból a tésztából készül, mint a szilvásgombóc – különbség, hogy áttört, ízesített túróval töltjük.
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya tisztítva
- 30 dkg liszt
- pici só
- 1-2 evőkanál zsiradék
- 1/2 kg túró
- 1/2 kis doboz tejföl
- 1-2 vaníliás cukor
- 2 evőkanál cukor
- 1 evőkanál búzadara
- 10-15 dkg zsemlemorzsa
Túrós gombóc elkészítése:
A túrót a tejföllel, búzadarával, cukorral, vaníliás cukorral kikeverjük.
A zsemlemorzsát a zsiradékon megpirítjuk.
A megfőtt burgonyát áttörjük, majd megvárjuk míg meghűl.
Egy nagyobb fazékban vizet rakunk fel főni, pici sót teszünk bele.
A meghűlt burgonyát a liszttel összedolgozzuk, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, nagyjából 8 centis négyzetekre vágjuk, meg is hinthetjük pici búzadarával, majd közepére egy-egy kanál kikevert túrót rakunk.
A tészta négy sarkát összecsípjük, majd gombócokat formálunk.
A gombócokat a forró, de nem zubogó vízbe dobjuk, aztán ha feljöttek a víz felszínére várunk pár percet, majd kimerjük őket, egy tálba rakjuk, pirított zsemlemorzsát szórunk rá. Várunk egy-két percet, majd átrázzuk, hogy minden oldalára jusson zsemlemorzsa.
Főzhetjük a következő adagot.
Ehetjük magában, cukrosan, de tejfölösen is, vagy ahogy épp kedvünk tartja.