A túrós derelye azok kedvence is, akik szeretik a nudlit és gombócokat, és azok is rajonganak érte, akik a túrós ételeket kedvelik.
Hozzávalók:
- 60 dkg burgonya megfőzve, áttörve
- 1 kg liszt
- 2 tojás
- 15 dkg zsiradék
- burgonya főzéshez só
Túró töltelékhez:
- 70 dkg túró
- 25 dkg cukor
- 3 db tojás sárgája
- 1 citrom héja
- néhány evőkanál búzadara
Forgatáshoz:
- 1 dl olaj
- 20 dkg zsemlemorzsa
Túrós derelye elkészítése:
Túrós derelye elkészítése:
A burgonyát megfőzzük, összetörjük, majd mikor meghűlt, akkor a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Közepesen lágy tésztát kapunk.
A túrót áttörjük, elkeverjük a tojások sárgájával, a cukorral, a citromhéjjal, sóval.
Vizet teszünk fel forrni kis sóval.
A tésztát lisztezett deszkán kinyújtjuk, felét megszórjuk az egészet búzadarával, ezután a megszórt felén kb. 5 centinként egy kiskanálnyi túró tölteléket rakunk. Ha végeztünk, akkor a tészta másik felét ráhajtjuk, lenyomkodjuk körbe, majd derelyemetszővel körbe vágjuk.
A sós vízben kifőzzük, közben megpirítjuk a zsemlemorzsát.
Ha a tészta kifőtt, akkor kivesszük, leöblítjük, majd a zsemlemorzsába rakjuk. Várunk egy-két percet, majd lazán megforgatjuk a tésztát benne.
Legfinomabb tejföllel, vaníliás cukorral.