A túrós batyu – más néven túrós béles egy rendkívül finom sütemény. Készíthetjük kelt tésztából, vagy levelesből.
Hozzávalók:
- 60 dkg finomliszt
- 4 dl tej
- 3 evőkanál cukor
- 3 dkg élesztő
- 2 db tojás -elhagyható, puhább lesz
- csipetnyi só
- 10 dkg margarin, vagy 1 dl olaj olvasztott margarin
A töltelékhez:
- 70 dkg félzsíros tehéntúró
- 3-4 evőkanál tejföl
- 4 evőkanál búzadara
- 12 evőkanál cukor
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 dkg mazsola
- 1db tojás – a tészták lekenéséhez
Túrós batyu elkészítése:
Egy tálba szitáljuk a lisztet, közepébe kis mélyedést vájunk.
Az élesztőt fél deci tejbe morzsoljuk, hozzáadunk pici cukrot, lisztet, felkavarjuk, s hagyjuk felfutni.
Ezután a felfutott élesztőt a mélyedésbe öntjük.
Hozzáadjuk apránként a többi tejet, sót, cukrot, és az olvasztott margarin, vagy olajat.
Alaposan kidolgozzuk.
Ha a tészta már szép sima, akkor lerakjuk letakarva, s duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kél, addig elkészítjük a túró töltelék.
Túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a fele búzadarát, tejfölt, cukrot, vaníliát, mazsolát, s ha rakunk bele tojást. Összekeverjük.
Ha tészta már jó, akkor lisztezett deszkára borítjuk, majd egy laza gyúrás után vékonyra nyújtjuk, maximum centisre.
Nagyjából 8-10 centis kockákra vágjuk, megszórjuk a kockákat a maradék búzadarával.
Megtöltjük mindegyik kockát nagyjából 1 evőkanálnyi túróval, s ellentétes sarkait összefogjuk, majd a tetején csippentünk rajta, hogy ne nyíljon szét.
Sütőpapírral bélelt tepsibe szedjük nem túl sorosan.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra, majd a sütő előmelegítése közben lekenjük a tészták tetejét felvert tojással, hogy szép sárga legyen.
Ha a sütő már jó meleg, nagyjából 25 perc alatt készre sütjük a batyukat.