A túró lepény egy rendkívül tartalmas étel, akár reggelire, uzsonnára, vacsorára érdemes elkészíteni. Sósan, vagy édesen.
Hozzávalók:
- 1/2 kg túró
- 3 evőkanál kristálycukor (ha édesen fogyasztjuk
- 1 db vaníliás cukor
- 10 dkg liszt, vagy rétesliszt
- 2 db tojás
- 1 késhegynyi só
- 2 mokkáskanál sütőpor
- zsiradék a sütéshez
Túró lepény – szirnyiki elkészítése:
Ha rögös a túró, akkor áttörjük, a tojások sárgáját a túróhoz keverjük, a fehérjét felverjük parányi sóval kemény habbá.
A túrós tojásba belekeverjük az átszitált lisztet a sütőporral, mehet bele a vanília, majd lazán a tojások fehérje.
Bátran átkeverjük, majd forró zsiradékban kisütjük.
A felforrósított közepes mennyiségű zsiradékba evőkanállal adagoljuk, majd centistől vékonyabbra lapítjuk.
Fogyaszthatjuk cukorral, krémmel, lekvárral, amivel szeretnénk, de persze – ha a cukrot kihagyjuk belőle – akkor sósan is.