A töltött fánk egy közismert tésztaféle kicsit full-osított változata, a fánkot cukrozottan sokan szeretik – töltve ritkán készítjük.
Kétféle töltési módja ismert.
Utólag – egy nyomózsák segítségével töltünk lekvárt, pudingot, krémet a fánk belsejébe, vagy eleve töltötten készítjük el.
Most ez utóbbi módszert ismertetjük meg.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- kávéskanál só
- 3,5 dl langyos tej
- 3 evőkanál kristálycukor
- 2 tojás sárgája
- 3 kanál vaj
- olaj a sütéshez
Töltött fánk elkészítése:
Minden hozzávaló kézmeleg legyen.
A lisztet egy tálba szitáljuk.
Az élesztőt cukrozott tejbe morzsoljuk, pici lisztet kavarunk hozzá, és felfuttatjuk.
Az átszitált liszthez hozzáadjuk a sót, cukrot, aztán ha az élesztő már jó, beleborítjuk azt is, ezután a tojások sárgájával, és a tejjel összedolgozzuk. Hogy szép, sima, fényes legyen a tészta jó, ha a végén fakanállal dolgozunk.
A vajat felolvasztjuk, és langyosan adagoljuk a tésztához, jól beledolgozzuk.
Akkor jó, a szálasan válik el az edénytől, hólyagos, és szép fényes.
Letesszük pihenni letakarva, aztán ha duplájára kelt, tovább dolgozunk vele.
Előkészítjük a tölteléket.
Ha krémmel, vagy pudinggal töltjük, akkor megfőzzük. Ha túróval töltjük, akkor kikeverjük kis cukorral, vaníliáscukorral. Ha szeretjük – mazsolát is rakhatunk bele.
Töltésnél két módszer van.
Vagy két vékonyabb kör alakú fánk formából ragasztjuk össze a véglegeset, középen a töltelékkel, széleit körbenyomkodjuk. Másik módszer, hogy nagyobb fánkformát vágunk, és a tölteléket egyik felébe helyezzük, másik felét ráhajtjuk, széleit lenyomkodjuk körbe.
Picit hagyjuk pihenni, majd felforrósított olajban kisütjük.
Fontos, hogy mindig fejjel lefele rakjuk a fánkot a zsiradékba, és első oldalát fedél alatt süssük.
Egyszerre csak néhány fánk kerüljön a zsiradékba, nehogy lehűtse nagyon az olajat, hisz akkor rengeteg zsiradékot szívna magába.
Ha kiszedjük a zsiradékból – papírtörlőre rakjuk, hogy a fölösleges olaj lecsepeghessen.
Kisülés után porcukrozhatjuk.