A töltött aranygaluska az eredeti aranygaluska recept újragondolása, viszont már nagyanyáink korában is ismert volt, ám mai napig az eredeti recept az alap.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 2 db tojás sárgája
- 10-12 dkg vaj, vagy margarin
- 2,5 dkg élesztő
- 3-4 evőkanál cukor
- 3 dl tej
- 1 csipet só
- kedvenc sűrű lekvárunk
- 15-20 dkg cukrozott darált dió
Töltött aranygaluska elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk, belemorzsoljuk a fele vajat, a fele tejben felfuttatott élesztőt, a tojások sárgáját, és jó alaposan kidolgozzuk a maradék tejjel, majd letesszük kelni, pihenni. Ha szükséges, pótoljuk még tejjel, könnyű, laza tésztát kell kapnunk.
Mikor a duplájára kelt, lisztezett deszkára borítjuk, majd pohárral, vagy nagyobb pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, közepére kis kanálnyi lekvárt rakunk, majd gombócokat formálunk a tésztából.
Egy vajjal kikent tortaformában, vagy más tűzálló edénybe rakjuk le sorban, de előtte olvasztott vajba mártjuk, és megforgatjuk a cukros dióval (vagy megszórjuk a cukros dióval soronként).
Nem szabad túl magasra lerakni, mert nem sül át, nagyjából félig töltsük a formát a gombócokkal. Tetejét is leszórjuk cukrozott dióval, majd még letesszük legalább 20-30 percre kelni.
180 fokra előmelegített sütőben sütjük, ugyanúgy, mint az alap aranygaluskát.