A tökös pite egy kifejezetten laktató sütemény. Készíthetjük egysorosan, de kétsorosan is – ez még simán átsül. Ha valaki szereti a sütőtököt, akkor biztos ennek is rajongója lesz.
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 1/4 kg zsír
- 1 teáskanál fahéj
- 6-8 evőkanál cukor
- 1/2 vizespohár víz
- 1,5 kg kanadai sütőtök tisztítva, nagylyukú reszelőn lereszelve
Tökös pite elkészítése:
A lisztet leszitáljuk, a zsírt belemorzsoljuk, hozzáadunk egy csipet sót, a langyos vízzel összedolgozzuk.
2, vagy 3 darabra vágjuk lisztezett deszkán.
Ezután tepsi méretűre nyújtjuk.
Az első lapot a sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Ráhalmozzuk a cukorral és fahéjjal összekevert tököt, vagy a felét, ha három lappal készítjük, majd lefedjük tésztalappal, megszurkáljuk. (ha félünk tőle, hogy nem pirul meg, akkor a tököt elő is párolhatjuk kicsit)
Ha háromlaposan készítjük, akkor ezt a folyamatot megismételjük. Széleit lenyomkodjuk.
Tetejét lekenhetjük tojással, de nem fontos.
Tetejét feltétlen szurkáljuk meg utána.
190 fokos sütőben sütjük, nagyjából egy óra alatt fog átsülni.
Mikor elkészült kivesszük a sütőből, és letakarjuk kihűlésig.
Hidegen szeleteljük.
Elkészíthető leveles tésztából, vagy réteslapból is.