A tökéletes tejbegríz mindenkinek más. Van, aki a hígabb verzióra esküszik, van aki a keményebb fajtát részesíti előnyben, és olyan is, akinek a köztes a tökéletes.
Hozzávalók:
- 1 liter tej
- 6 evőkanál búzadara
- 1 csipet só
- szóráshoz cukor, kakaópor
Tökéletes tejbegríz elkészítése:
A tejet a tejforraló lábasban felrakjuk főni, előtte a lábast kiöblítjük, és nem szárítjuk, nem töröljük ki, hanem egyből beleöntjük a forralni kívánt tejet.
Csipet sót adunk hozzá, majd mikor már pillésedik egy tányérról szépen, lassan beleszórjuk az addigra kiadagolt búzadarát – közben folytonosan kavargatva.
Addig forraljuk, míg már futni kezdene a tej – így főzve látszatra hígabb lesz a dara.
Elzárjuk a hőforrást, majd várunk a fogyasztással kb. 10 percet, majd átkavarás után adagolhatjuk.
Cukorral és kakaóval megszórva tálaljuk, de van aki fahéjjal, vagy akár lekvárral, szörppel leöntve szereti.
Amennyiben közepesen kemény tejbedarát szeretnénk, úgy 1-2 kanál búzadarával többet adjunk a tejhez főzés közben.
De ha kifejezetten a kemény dara a kedvencünk, akkor nyugodtan szórhatunk bele akár 3-4 kanállal többet is, de sosem púposan.
A csipet sóra pedig szükség van, sokkal finomabb lesz általa a desszertünk. Szükséges a klasszikus ízhez.