A karácsonyhoz hozzátartozik a halevés is – készítünk ilyenkor halászlét, de az egyik alap – a rántott ponty.
Fontos, hogy az elkészült halat még aznap elfogyasszuk, és friss halból készítsük, ne fagyasztottból.
Tehát egyik legfontosabb, hogy friss pontyot vegyünk, lehetőleg a halárus akkor készítse elő előttünk. Ha nem mi magunk készítjük elő, akkor kérjük meg a halast, hogy irdalja be.
Ne rakjuk fagyasztóba, mert más lesz íze, és állaga.
Ha úgy döntünk, mi csináljuk, akkor a megtisztított pontyot beirdaljuk néhány milliméterenként, majd ujjnyi vastag szeletekre vágjuk, és besózzuk.
Ne sajnáljuk a sót, mert a hal sótlanul ízetlen.
1 kg tisztított halhoz 1,5-2 dkg só szükséges.
Nagyjából 10 perc múlva kezdhetjük panírozni hagyományos módon – liszt, tojás, zsemlemorzsa.
Bő zsiradékban sütjük, lényeges hogy ne takarékoskodjunk vele, a halnak úsznia kell. A zsiradék közepesen forró legyen, hogy legyen idő átsülni, de ne hirtelen süljön.
Egy pici panírt beleszórva ezt ellenőrizhetjük.
Néhány perc alatt elkészülnek. Nem feltétlenül kell az első oldalt fedő alatt sütni.
A szép, piros szeleteket aztán papírtörlőre szedjük, hogy a fölösleges zsiradék „távozzék”.
Még melegen fogyasztjuk, és az a legjobb, ha aznap maradéktalanul elfogyik.