A habkarika egykor szorosan hozzátartozott a karácsonyi ünnepekhez, a fát is díszítettük vele. Manapság már inkább csak édességként fogyasztjuk. Elkészítése egyszerű.
Hozzávalók:
- ahány tojásfehérje
- annyiszor 4 evőkanál cukor
- néhány csepp citromlé, vagy 10 %-os ecet
- esetleg ételfesték
Karácsonyi habkarika elkészítése:
A tojásokat felütjük, fehérjét, sárgáját különválasztjuk, majd a fehérjéhez hozzáadjuk a cukrot, a pici ecetet, vagy citromlét.
Egy edényben vizet forralunk – hogy a tojáshabos tálat rá helyezhessük.
Gőz felett nagyon kemény habot verünk belőle. Ha csak lehet, akkor dolgozzunk géppel, úgy gyorsabban készül el.
A hab akkor jó, amikor a habverőről a felvert hab már nem pottyan le.
70-80 fokra előmelegítjük a sütőt, sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd nyomózsákból kör formákat nyomunk.
A hab száradás közben még nőni fog, erre számítsunk.
Ezután nyugodtan csinálhatjuk a dolgunkat, mert legalább másfél-két órát száradnia kell.
Csokoládéba mártva, vagy leöntve, csurgatva még izgalmasabb. Ételfestékkel is variálhatjuk.