Kétféle fontosabb tojásleves ismert – az egyik a savanyú, a másik pedig a köménymagos. Az eredeti az ecettel készült leves, a másikat nyilván valaki a köménymagleves dúsítására találta ki.
Az viszont tagadhatatlan, hogy mindkettő finom, s helye van a magyar konyhában.
Hozzávalók:
- egy kanál zsiradék
- 2 evőkanálnyi finomliszt
- őrölt paprika jó mokkáskanálnyi
- só ízlés szerint
- 6 db tojás
- ecet, vagy köménymag
- 2 db babérlevél, ha ecettel készítjük
Tojásleves elkészítése
A sertészsírban 2 evőkanálnyi lisztet pirítunk, de előtte – ha köménymagosan készítjük a levest – megfuttatjuk a zsiradékon a köményt.
Elkészítjük a rántást, belekeverjük gyorsan a paprikát, s felengedjük egy liternyi vízzel. Megsózzuk ízlés szerint.
Amennyiben savanyú tojáslevest főzünk, úgy most adjuk hozzá a babérleveleket.
Ha a levesünk felfőtt, akkor elővesszük a tojást, egyenként felütjük, és négyet óvatosan, külön-külön beleengedünk a fővő levesbe.
Két tojást pedig villával felverünk, majd belecsurgatjuk vékonyan a fővő lébe. Nem kell zubogtatni a levest, mérsékelt tűzön főzzük, hogy a tojás szépen, egyben főjön.
Pillanat alatt kész, mindkét módon tartalmas leves.