A tiramisu egy csodálatos olasz édesség, mely mára meghódította a magyarok szívét is. Kávés, krémes, egyszerűen tökéletes.
Hozzávalók:
- 25 dkg mascarpone
- 3 dkg porcukor
- 3 db tojás
- 2 dl tejeskávé, vagy feketekávé
- pici rum a kávéhoz, vagy rumaroma
- 35 db babapiskóta
- 1-2 kanálnyi jó minőségű kakaópor
Tiramisu elkészítése:
A mascarponét egy tálba rakjuk, majd hozzáadjuk a porcukrot, és a tojások sárgáját. Ezt összekeverjük.
Egy másik tálba a tojások fehérjét alaposan felverjük kemény habbá, majd a mascarponés masszával összedolgozzuk óvatosan. Fontos, hogy külön verjük fel a tojásfehérjét, mert együtt nem lesz sikeres a műveletünk.
Most egy mélytányérba beleöntjük a kávét – vagy tejeset, vagy feketekávét. Attól függően, hogy mennyire kávésra akarjuk készíteni a süteményt.
Hozzáadunk rumot, vagy rumaromát, kicsit felkeverjük, rakhatunk bele persze cukrot is, vagy édesítőt – rajtunk áll.
Elővesszük a nagyjából 35 db babapiskótát, és egy pillanatra a kávéba mártjuk, de nem szabad eláztatni.
Egy kisebb jénai tepsi, vagy tál aljára egyenként, szorosan egymás mellé lerakjuk a piskótákat, majd rákenjük a mascarponés krém felét.
Erre ismét piskóta jön, a második fele az adagnak, és a maradék krémet.
Tetejét leszórjuk jó minőségű kakaóval szűrőn, vagy szitán keresztül, hogy véletlenül se legyen csomós a kakaó.
Egy éjszakára jó, ha hűtőbe rakjuk. Ennyi idő kell, hogy összeérjenek az ízek, no és a piskóta is felpuhuljon.
Tojásfehérje helyett használhatunk tejszínt is.