A túrógombócot szinte mindenki ismeri, aki ismeri – általában – szereti is. Ez a fajta – a sült túrógombóc – egy kis csavarral készül, s ettől még tökéletesebbé válik.
Hozzávalók:
- 1/2 kg félzsíros túró
- 5 evőkanál búzadara
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2-3 tojás
- nagyobb csipet só
- 5 evőkanálnyi cukor
- 1 citrom héja lereszelve – pici az öntethez megy
Öntethez:
- 3-4 evőkanál cukor a tejfölhöz
- 1-2 vaníliás cukor
- 1/2 kg tejföl
- 1 tojás
- pici reszelt citromhéj
- csipet só
Sült túrógombóc elkészítése:
A túrót egy tálban összetörjük villával, a tojásokat hozzáadjuk – mehet bele a cukor is, majd a búzadara, só, vaníliás cukor, citromhéj – és nagyon alaposan kikeverjük.
Kicsit lerakjuk pihenni.
Most egy másik tálban kikeverjük az öntetet.
Beleöntjük a tejfölt, hozzáadjuk a cukrot, egy tojást, egy vaníliát pici sót, pici citromhéjat, majd nagyon alaposan átkavarjuk.
A sütőt most előmelegítjük.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy közepes méretű tepsibe sütőpapírt helyezünk, és az alját a tejfölös öntettel kicsit átlocsoljuk.
Erre rakjuk a vizes kézzel megformált túrógombócokat, melyet először pirított zsemlemorzsába forgattunk.
Az elkészített tejfölös öntettel meglocsoljuk, tetejére, és mellé is menjen.
Előmelegített sütőben 180 fokon sütjük, szép aranysárgára sütjük.
Melegen fogyasztjuk.