A tepertős kocka valójában egyszerű pogácsa. Elkészítése időtakarékos, ettől függetlenül a végeredmény kifejezetten finom.
Hozzávalók:
- 70 dkg liszt
- 1/2 kg darált tepertő
- 5 dkg élesztő
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- 3 evőkanál 10 százalékos ecet
- 1,5 dl víz
- 1 db tojássárgája
Tepertős kocka elkészítése:
A lisztet egy tálba szitáljuk,belemorzsoljuk az élesztőt hozzáadjuk a tepertőt, elmorzsoljuk, megszórjuk borssal. Hozzáöntjük az ecetet és vizet, és jó alaposan összegyúrjuk.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, négy oldalról összehajtjuk.
Tányérra, vagy tába rakjuk, légmentesen letakarjuk, majd pár órára a hűtőbe rakjuk. Lehet akár egy északára is.
Másnap lisztezett deszkán kisujjnyira nyújtjuk,beirdaljuk, majd 4 cm-es oldalú négyzetekre vágjuk.
Lekenjük a tojások sárgájával, sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, majd 200 fokra előmelegített sütőben készre sütjük.