A tejfölös zöldbableves egykor nyári eledel volt, hőségek idején rendkívül üdítő hatású volt, nagy adagban készítették.
Manapság az év bármely szakában megfőzhetjük, tápláló, finom, és tényleg a nyarat idézi.
Hozzávalók:
- 1/2 kg zöldbab
- 2 dl tejföl
- 2-3 kanálnyi finomliszt
- só ízlés szerint
- ecet ízlés szerint
- cukor ahogy érezzük
- kapor néhány szállal
- másfél liternyi víz
Tejfölös zöldbableves elkészítése:
Ha friss zöldbabból készítjük, akkor a babok végét levágjuk, majd feldaraboljuk.
Ha fagyasztottból, akkor könnyű dolgunk van, általában daraboltan vesszük.
Felrakjuk főni sós vízben. Jó puhára főzzük.
Közben a tejfölt felkavarjuk, majd lisztet adunk hozzá. Azzal is simára keverjük.
Ha már a bab jó puha, akkor a habarással besűrítjük. Először egy kis forró levest adunk a tejfölös liszthez, azzal elkeverjük, majd mehet a többihez.
Addig kavarjuk a levest, míg be nem sűrűsödik, és egyet nem forr.
Néhány szál kaprot apróra vágunk és a leveshez adjuk, átkavarjuk.
Cukorral, ecettel ízlés szerint ízesítjük.