A tejfölös sós lepény egykor a legtöbb háznál ismert volt. Kellemes, lágy finomság, mely jól fűszerezhető, de akár édesen is süthető.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 2,5 dkg élesztő
- 2 dl tej
- 1 db tojás
- csipet só
- 2 evőkanál olvasztott zsír
Töltelék:
- 1 db nagy vödrös tejföl
- 4-5 evőkanál liszt
- 3-4 tojás mérettől függően
- 1 evőkanál só
Édesen készítve:
- tejfölbe nem só, hanem
- 3-4 kanál cukor
- 1-2 vaníliás cukor
- 3-4 tojás
Tejfölös sós lepény elkészítése:
Az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, felfuttatjuk.
A lisztet egy tálba szitáljuk, mehet bele a só, hozzámorzsoljuk az olvasztott nyírt, a tojást, és a felfuttatott élesztőt is beleöntve kidagasztjuk. Ha nem áll össze, pici tejet még hozzáadhatunk.
Lerakjuk kelni letakarva, majd egy sütőpapírral kibélelt közepes tepsi méretre kinyújtjuk, majd belehelyezzük, s ráöntjük a tölteléket.
A nagy vödrös tejfölt jól kikavarjuk a hozzávalóval, a lisztet lassan fokozatosan adjuk hozzá, nehogy csomóssá váljon.
Ha sósan készítjük vághatunk bele apróra snidlinget, vagy akár kaprot is.
De édesen sütve is nagyon finom – és végtelenül egyszerű sütemény.
180 fokra előmelegített sütőben nagyjából félóra alatt készre sütjük.