A tejfeles fánk egy régen ismert fánkféle volt, mára feledésbe merült, elkészítése hasonló a szalagoshoz.
Hozzávalók:
- 2 dl tejföl
- 4 tojás sárgája
- 2,5 dkg élesztő
- 1 dl tej a futtatáshoz
- 60 dkg liszt
- 1 csipet só
- 1 evőkanál cukor
- kb. 2 dl tej (liszttől függ)
- pici olaj a tésztába
- zsiradék a sütéshez
Tejfeles fánk elkészítése:
A tojások sárgáját a langyos tejföllel alaposan kikeverjük.
Az élesztőt pici liszttel, parányi cukorral, és egy kis tejjel átkeverjük és hagyjuk felfutni.
A lisztet egy tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a sót, a cukrot, a tejfölös tojást, majd apránként a tejet, és jó alaposan kidolgozzuk.
Letesszük pihenni, hogy duplájára keljen, majd langyos helyen lisztezett deszkára borítjuk, kiszaggatjuk, lerakjuk pihenni 20 percre, majd forró zsiradékban először a tetejét sütve, közepét ujjunkkal megnyomva – nem túl sok fánkot készítve egyszerre – készre sütjük.
Porcukorral szórhatjuk.