Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
LevesekOlcsó ételekRetro receptek

Tejbelaska recept

Zamat Zamat 2024.08.02.
Tejbelaska recept

A tejbelaska akkor tökéletes választás, ha hirtelen akarunk valami édeset, de mégis nem terhelőt enni.

Igaz, manapság mind a tej, mind a főzni való tészta, mind a cukor gyanakvásra ad okot, ha egészséges étel terén nézelődünk, de néha megengedhető egy kis bűnözés.

Amúgy meg bármit lehet enni, de mindent módjával, tudni, érezni kell a határt – és kész.

Szóval – ha épp azon gondolkodunk, hogy jó lenne hirtelenjében valami édeset összeütni, de sütögetni nem akarnánk, és már unjuk a mákos-diós-lekváros tésztát – akkor jöhet a tej, a laska, a vanília kombinációja. Röpke pár perc alatt.

Persze aki nem akar cukrot fogyasztani, az nyugodtan készítheti édesítővel is.

Fontos, hogy a tésztát ne főzzük ki előre vízben, mert sokkal finomabb, ha a tejben fő meg.

A tej sűrűbb lesz kicsit a keményítőtől, krémesebb állagű lesz, a tészta pedig finomabb az ízesített tejtől.

Nem kell félni, nem fog leragadni, mert felforrás után már amúgy is csak takarékon főzzük – hacsak nem szeretnénk, hogy a tej kifusson.

Nem árt egy mérettel nagyobb edényben főzni a laskát, mint amire szükség volna, így biztos nem érhet bennünk futkározós beleset.

A tejbelaska hozzávalói –

  • 20 dkg laskatészta, vagy amit szeretünk, de ez néz ki a legjobban mikor megfő
  • 1-2 vaníliás cukor
  • 2-3 kanál kristálycukor, vagy édesítőszer
  • jó csipetnyi só, mintha tésztát főznénk – annak nagyjából a fele
  • és persze legalább 1 liter tej – ez esetben még elég sűrű lesz

Az étel elkészítésének menete –

A kiöblített tejesedényben felrakjuk forrni a tejet úgy, mint máskor.

Mikor már épp kezdene futni – beleszórjuk a tésztát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót is. Levesszük teljesen, de abszolút takarékra – majd innen kezdve addig főzzük, míg a tészta már megdagad, és jó sok tejcsit felszív magába.

Mikor már majdnem kész, akkor belekeverjük a vaníliáscukrot, ha cukorral készítjük, akkor azt is.

Amennyiben úgy döntünk, hogy főzéskor nem édesítünk, hanem csak fogyasztáskor, akkor esélyesen kevesebb cukorral megússzuk, hisz a tésztát nem kell édesítenünk.

Ha sósan szeretnénk, akkor nyilván a cukrot és vaníliát kihagyjuk.

Főzés közben maradjunk azért a környéken, és egyszer-egyszer kavarjuk meg lazán a tésztát.

Ilyen technikával főzhetjük akár 20 percig is, annál krémesebb lesz, és nem fog leégni.

Ehetjük natúr sósan, gyümölccsel, cukorral, fahéjjal, kakaósan, de simán vaníliásan is – ahogy tetszik.

Bármilyen tésztából készíthetjük – de az igazi a metélt, a laska. A vastagabb tészták főleg magáról a tésztáról szólnak, míg ez az étel mind a tejről, mint a laskáról.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
CímkékLevesekretro receptek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

rózsafánk
Édes süteményekhúsvétNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Régimódi rózsafánk

Zamat Zamat 2025.04.04.
A görögdinnye szinte minden porcikáját hasznosíthatjuk. Még a zöld héj alatti fehér rész is nagyon finom befőtt alapanyaga lehet.
Retro receptek

Görögdinnyehéj befőtt receptje

Zamat Zamat 2024.07.23.
lekváros piskóta
Édes süteményekRetro receptekSütemények

Terka szelet – dió-lekvár-kókusz egyveleg

Zamat Zamat 2025.03.14.
rizses lecsó
FőételekOlcsó ételek

Rizses lecsó

Zamat Zamat 2024.08.22.
palócleves
Levesek

Palócleves recept

Zamat Zamat 2024.09.22.
csavart sajtos
Retro receptekSós süteményekSütemények

Gyors sajtos csavart

Zamat Zamat 2024.12.08.
pacsni
Retro receptekSós süteményekSütemények

Pacsni – a retro péksütemény

Zamat Zamat 2025.01.23.
A brokkoli krémleves jó pár zöldséget tartalmaz, tejszínnel-tojással sűrítjük, csodálatos íze, illata.
Levesek

Egyszerű brokkolikrémleves

Zamat Zamat 2024.08.21.
tökfőzelék fasírttal
FőételekFőzelékOlcsó ételekRetro receptek

Magyaros tökfőzelék

Zamat Zamat 2025.04.25.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up