A tejbelaska akkor tökéletes választás, ha hirtelen akarunk valami édeset, de mégis nem terhelőt enni.
Igaz, manapság mind a tej, mind a főzni való tészta, mind a cukor gyanakvásra ad okot, ha egészséges étel terén nézelődünk, de néha megengedhető egy kis bűnözés.
Amúgy meg bármit lehet enni, de mindent módjával, tudni, érezni kell a határt – és kész.
Szóval – ha épp azon gondolkodunk, hogy jó lenne hirtelenjében valami édeset összeütni, de sütögetni nem akarnánk, és már unjuk a mákos-diós-lekváros tésztát – akkor jöhet a tej, a laska, a vanília kombinációja. Röpke pár perc alatt.
Persze aki nem akar cukrot fogyasztani, az nyugodtan készítheti édesítővel is.
Fontos, hogy a tésztát ne főzzük ki előre vízben, mert sokkal finomabb, ha a tejben fő meg.
A tej sűrűbb lesz kicsit a keményítőtől, krémesebb állagű lesz, a tészta pedig finomabb az ízesített tejtől.
Nem kell félni, nem fog leragadni, mert felforrás után már amúgy is csak takarékon főzzük – hacsak nem szeretnénk, hogy a tej kifusson.
Nem árt egy mérettel nagyobb edényben főzni a laskát, mint amire szükség volna, így biztos nem érhet bennünk futkározós beleset.
A tejbelaska hozzávalói –
- 20 dkg laskatészta, vagy amit szeretünk, de ez néz ki a legjobban mikor megfő
- 1-2 vaníliás cukor
- 2-3 kanál kristálycukor, vagy édesítőszer
- jó csipetnyi só, mintha tésztát főznénk – annak nagyjából a fele
- és persze legalább 1 liter tej – ez esetben még elég sűrű lesz
Az étel elkészítésének menete –
A kiöblített tejesedényben felrakjuk forrni a tejet úgy, mint máskor.
Mikor már épp kezdene futni – beleszórjuk a tésztát, elkeverjük, majd hozzáadjuk a sót is. Levesszük teljesen, de abszolút takarékra – majd innen kezdve addig főzzük, míg a tészta már megdagad, és jó sok tejcsit felszív magába.
Mikor már majdnem kész, akkor belekeverjük a vaníliáscukrot, ha cukorral készítjük, akkor azt is.
Amennyiben úgy döntünk, hogy főzéskor nem édesítünk, hanem csak fogyasztáskor, akkor esélyesen kevesebb cukorral megússzuk, hisz a tésztát nem kell édesítenünk.
Ha sósan szeretnénk, akkor nyilván a cukrot és vaníliát kihagyjuk.
Főzés közben maradjunk azért a környéken, és egyszer-egyszer kavarjuk meg lazán a tésztát.
Ilyen technikával főzhetjük akár 20 percig is, annál krémesebb lesz, és nem fog leégni.
Ehetjük natúr sósan, gyümölccsel, cukorral, fahéjjal, kakaósan, de simán vaníliásan is – ahogy tetszik.
Bármilyen tésztából készíthetjük – de az igazi a metélt, a laska. A vastagabb tészták főleg magáról a tésztáról szólnak, míg ez az étel mind a tejről, mint a laskáról.