A tárkonyos raguleves egy kis változatosságot hoz konyhánkba, sajnos ez a fűszernövényt kevésbé használjuk, pedig különleges ízével rendkívül ínycsiklandozóvá válik tőle ételünk.
Hozzávalók:
- 60-70 dkg hús, legjobb csirkemell
- 1-2 vöröshagyma
- 3-4 sárgarépa
- 2 petrezselyem gyökér
- 1/2 zellergumó
- 10-15 dkg gomba
- 10 dkg zöldborsó
- 1-2 szál petrezselyemzöld
- 2-3 teáskanál tárkony
- 2-3 evőkanál liszt
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 dkg só
- 1 mokkáskanál őrölt bors
- 3 dl 20 %-os tejszín
- 2-3 evőkanál zsiradék
- esetleg egy leveskocka
Gombóchoz:
- 2-3 db burgonya
- 2-3 evőkanál liszt
- 1 db tojás
- csipet só
- csipet bors
- csipet apróra vágott petrezselyemzöld
Tárkonyos raguleves gombóccal elkészítése:
Zsiradékon a hagymát apróra kockázva fehérre pirítjuk, majd hozzáadjuk a szintén felkockázott húst, átkavarjuk, a kockázott répa, petrezselyem gyökér, zellert is belekeverjük.
Mikor a hús már fehér, akkor rászórjuk a lisztet, és egy kicsit pirítunk rajta. Mehet rá a fűszer, só, bors, tárkony, majd felöntjük másfél liter vízzel.
Főzzük fedő alatt, majd félfővésében belekeverjük a felszeletelt gombát, a borsót is.
Még negyedóra húsz perc, és mehet bele a gombóc is, melyet nagyjából 5-10 percig főzünk még.
A burgonyát megtisztítva, darabolva puhára főzzük, krumplinyomóval megtörjük, hagyjuk kihűlni, majd a liszttel, petrezselyemmel, sóval, borssal, tojással összekeverjük, és kb 3 centis gombócokat formázunk belőle.
Nyugodtan fővő levesbe rakjuk őket, addig főzzük, míg a leves tetejére nem jönnek, majd a végén tejszínnel felengedjük. A tejszínt egy kis forró levessel külön kikeverjük, úgy adjuk folytonos keverés mellett a leveshez, ekkor már nem forraljuk, elkészült a leves.