Ha valaki járt már a svéd bútoráruházban, és kóstolta az (is) kapható húsgolyójukat, akkor esélyesen életére hódolójává válik.
Hozzávalók:
- 60 dkg fiatal marha, vagy sertés darálthús
- 6 dkg vaj
- 3 nagy evőkanál zsemlemorzsa
- 2-3 gerezdnyi fokhagyma
- 1 nagy tojás
- 1,2 dl tejszín
- 1 átlagos vöröshagyma
- 1 nagy maréknyi snidling apróra vágva
- 1 dkg-tól kicsit kevesebb só
- 1 teáskanálnyi őrölt bors
- 1 csipetnyi szerecsendió
- 1 evőkanálnyi mustár – dijoni
Szuperfinom svéd húsgolyó elkészítése:
Egy tálban összekeverjük a darált húst a zsemlemorzsával, fokhagymát, hagymát lereszeljük, mehet bele a tojás, a tejszín, mustárt, sót, szerecsendiót, borsot, snidlinget, és jó alaposan összedolgozzuk.
Ha már egyneművé vált, akkor kis, diónyi gombócokat sodrunk belőle.
Fontos, hogy nem zsírban, nem olajban, hanem vajban sütjük, természetesen nem olyan sokban, mint a magyar fasírtot – közben forgatjuk.
Minden oldalán átpirítjuk, ropogósra sütjük.
Áfonyalekvárral valami isteni!