A Szilveszterhez a ropogós malacsült úgy tartozik hozzá, mint a karácsonyhoz a rántott hal, vagy a bejgli. A malac fogyasztása szerencsét hoz, ráadásul irgalmatlanul finom.
Hozzávalók:
- 1 szép darab bőrös malachús 2-2,5 kg
- kis kanál só
- kis kanál bors
- 2-3 gerezd fokhagyma
- egy centi szelet szalonna
- 1 kis pohár sör
- 1 vizespohár víz
- 2-3 kanál sertészsír
Malacsült elkészítése:
Még előző nap bedörzsöljük a fokhagymával a sertéshúst. Ehhez legjobb a bőrös comb.
A szalonnát kisebb darabokra vágjuk, és megtűzdeljük vele a malacot. Megszórjuk az őrölt borssal is.
Ezután langyos vízben, épp csak fél deciben feloldjuk a sót, elkavarjuk, majd egy fecskendővel jó pár helyen a bőre alá nyomunk a sós folyadékból. Vigyázzunk, hogy a bőr ne kapjon a sós vízből.
Ezután hideg helyre tesszük másnapig.
Másnap aztán elővesszük, és takaros kis kockákat vágunk a bőrébe, beirdaljuk, majd az alatta zsírral kikent tepsibe rakjuk, és köré rakjuk a többi zsírt.
Aláöntjük a vizet, majd lefedjük alufóliával, és 180 fokos előmelegített sütőben legalább egy órát pároljuk.
Egy óra alatt a malac megpuhul, a fóliát levesszük róla, és elkezdjük pirítani.
Hogy szép színe legyen egy szalonnadarabbal, vagy szalonnabőr szalonnás részével, melyet sörbe mártottunk, kenegetjük.
Gyönyörű lesz.
Természetesen a malac – lényegében – bármely része süthető, csodálatos csemege.