A szilvás lepény az ősz süteménye, de lepényt egész évben készíthetünk – túróval, lekvárral, gyümölcsökkel, vagy akár finom, vaníliás krémmel.
A szilváslapény fahéjjal megszórva rendkívül finom süteményféle, ráadásul egyáltalán nem bonyolult az elkészítése.
Hozzávalók:
- 30 dkg liszt
- 30 dkg margarin, vagy vaj
- 3-4 tojás
- 8 evőkanálnyi cukor
- csipetnyi só
- szilva 1 kg
- fahéj a szórásra
- pici cukor a szórásra
- alá zsemlemorzsa
Szilvás lepény elkészítése:
A margarint, vagy vajat a cukor felével nagyon habosra kikeverjük, majd szépen, apránként hozzáadjuk a tojások sárgáját.
A tojásfehérjét a cukor másik felével kemény habbá verjük, majd mikor már jó kemény, akkor hozzáadjuk a tojássárgákat és a sót is. Lazán átkeverjük.
Most mehet bele a liszt is.
Sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, majd beleöntjük, elsimítjuk.
A szilvát szépen kimagozzuk, elkeverjük a fehéjjal, meg egy kis cukorral, pici zsemlemorzsát dobunk rá.
Sütés előtt rászórjuk a tésztára – sütés közben szépen belesüpped.
Előmelegített sütőben 180 fokon készre sütjük, de nem azonnal szeleteljük, hagyjuk egy kicsit pihenni a tésztát.
Készíthetjük úgy is, hogy nagyjából fele masszát a tepsibe kenjük, rászórjuk az általunk választott gyümölcsöt, tetejét pedig beborítjuk a maradék masszával.