Trendi ReceptekTrendi ReceptekTrendi Receptek
  • Levesek
  • Főételek
  • Diétás ételek
  • Sütemények
  • Olcsó ételek
  • Mit főzzek ma?
  • Karácsonyi receptek
Trendi ReceptekTrendi Receptek
Keresés
  • Mit főzzek ma?
  • Sütemények
  • Főételek
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Karácsonyi receptek
Kövess minket
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
© 2022 Foxiz News Network. Ruby Design Company. All Rights Reserved.
Édes süteményekNagyi receptjeiRetro receptekSütemények

Szilvalekváros töltött fonatos – sodort fánk

Zamat Zamat 2025.02.11.
fonatos

A töltött fonatos a szalagos fánk tesója, régen főleg a fánk szaggatásakor visszamaradt tésztából készítették – azt összegyúrva. Jelen esetben töltötten.
A szilvalekvár jó kemény legyen.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 6 dl langyos tej
  • 10 evőkanál cukor
  • 2 tojás
  • 1 kis csipet só
  • 5 dkg élesztő
  • zsiradék sütéshez
  • kemény szilvalekvár pici tejjel felkeverve

Szilvalekváros töltött fonatos elkészítése:

Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejbe, pici cukrot és lisztet is hozzáadva.

A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat, beleszórjuk a cukrot, sót, beleütjük a tojást – ha csak a sárgáját adjuk hozzá, akkor puhább, lazább lesz a tésztánk – , majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, és annyi tejet, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk.
Legalább a dagasztás második felében jó, ha fakanállal verjük, levegősebb lesz.

Ha szálasan válik lefele a tészta az edényről, és hólyagosodik, akkor a dagasztást befejezhetjük.
Leszórjuk a tetejét egy kis liszttel, majd konyharuhával letakarjuk, és konyhamelegen kelesztjük.

A lekvárt kikeverjük egy pici tejjel, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Akár egy kis cukrot is rakhatunk bele, ha úgy szeretjük.

A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk két részletben, kézzel széthúzzuk jó ujjnyi vastagra.

Az alsó részére egy lekvárcsíkot helyezünk, feltekerjük, hogy befedjük vele a lekvárt, a tésztát elvágjuk, lehetőleg derelyemetszővel, mert azzal egyúttal a tészta is összeragad, összenyomódik.

Feldaraboljuk nagyjából 15-20 centis darabokra, a két végét lenyomjuk, hogy a lakvár ne folyjon ki, majd kettéhajtjuk hosszára, és összefonjuk. Az első sodrásnál, és az utolsónál megnyomjuk kicsit.
Az összes tésztával így járunk el, majd forró zsiradékban kisütjük.
Ezt is úgy, mint a fánkot, első oldalát fedő alatt sütjük.

Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, majd még melegen porcukorral szórjuk.

  • Megosztás a Facebookon
  • Küldés Messengerben
Címkékretro receptekzsiradékban sültek

Kategóriák

  • Desszertek
  • Diétás ételek
  • Édes sütemények
  • Egytálételek
  • Főételek
  • Főzelék
  • Gyümölcslevesek
  • Húsételek
  • Húslevesek
  • húspótló
  • húsvét
  • karácsonyi
  • Köretek
  • Lángosok
  • Levesek
  • Nagyi receptjei
  • Olcsó ételek
  • Retro receptek
  • Sós sütemények
  • Sütemények
  • Sütés nélküli desszertek
  • Tartósítás
  • Uncategorized

Hasonló receptek

meggyes rétes
Édes süteményekSütemények

Mohácsi meggyes rétes recept

Zamat Zamat 2024.10.17.
szalontüdő
EgytálételekFőételekHúsételekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptek

Szalontüdő zsemlegombóccal

Zamat Zamat 2025.02.06.
csirkepörkölt
HúsételekRetro receptek

Tökéletes csirkepörkölt

Zamat Zamat 2024.11.03.
hűtős pogácsa
Sós süteményekSütemények

Hűtős-sajtos pogácsa

Zamat Zamat 2024.09.22.
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Fehér piskóta – fő a takarékosság

Zamat Zamat 2025.04.07.
bukta
Édes süteményekNagyi receptjeiOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Foszlós bukta – ahogy a nagykönyvben meg van írva

Zamat Zamat 2025.03.24.
burgonyakrokett
KöretekNagyi receptjei

Burgonyakrokett recept

Zamat Zamat 2024.10.01.
csokis torta
Édes süteményekOlcsó ételekRetro receptekSütemények

Négylapos sütemény – egyszerű és finom

Zamat Zamat 2025.03.24.
knédli
KöretekNagyi receptjei

Tökéletes knédli recept

Zamat Zamat 2024.10.12.
Trendi ReceptekTrendi Receptek
© 2024 Minden jog fenntartva
  • Cookie/süti politika
  • Kapcsolatfelvétel
  • Adatkezelési tájékoztató
  • Impresszum
Welcome Back!

Sign in to your account

Username or Email Address
Password

Lost your password?

Not a member? Sign Up