A töltött fonatos a szalagos fánk tesója, régen főleg a fánk szaggatásakor visszamaradt tésztából készítették – azt összegyúrva. Jelen esetben töltötten.
A szilvalekvár jó kemény legyen.
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 15 dkg vaj
- 6 dl langyos tej
- 10 evőkanál cukor
- 2 tojás
- 1 kis csipet só
- 5 dkg élesztő
- zsiradék sütéshez
- kemény szilvalekvár pici tejjel felkeverve
Szilvalekváros töltött fonatos elkészítése:
Az élesztőt felfuttatjuk egy kis langyos tejbe, pici cukrot és lisztet is hozzáadva.
A lisztet egy tálba szitáljuk, hozzámorzsoljuk a vajat, beleszórjuk a cukrot, sót, beleütjük a tojást – ha csak a sárgáját adjuk hozzá, akkor puhább, lazább lesz a tésztánk – , majd a felfuttatott élesztőt is hozzáadjuk, és annyi tejet, hogy jól dagasztható tésztát kapjunk.
Legalább a dagasztás második felében jó, ha fakanállal verjük, levegősebb lesz.
Ha szálasan válik lefele a tészta az edényről, és hólyagosodik, akkor a dagasztást befejezhetjük.
Leszórjuk a tetejét egy kis liszttel, majd konyharuhával letakarjuk, és konyhamelegen kelesztjük.
A lekvárt kikeverjük egy pici tejjel, hogy könnyebben tudjunk vele dolgozni. Akár egy kis cukrot is rakhatunk bele, ha úgy szeretjük.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk két részletben, kézzel széthúzzuk jó ujjnyi vastagra.
Az alsó részére egy lekvárcsíkot helyezünk, feltekerjük, hogy befedjük vele a lekvárt, a tésztát elvágjuk, lehetőleg derelyemetszővel, mert azzal egyúttal a tészta is összeragad, összenyomódik.
Feldaraboljuk nagyjából 15-20 centis darabokra, a két végét lenyomjuk, hogy a lakvár ne folyjon ki, majd kettéhajtjuk hosszára, és összefonjuk. Az első sodrásnál, és az utolsónál megnyomjuk kicsit.
Az összes tésztával így járunk el, majd forró zsiradékban kisütjük.
Ezt is úgy, mint a fánkot, első oldalát fedő alatt sütjük.
Papírtörlővel bélelt tálba szedjük, majd még melegen porcukorral szórjuk.