A szilvás papucs apró, gyümölcsös finomság, kelt tésztából készül. Legjobb hozzá a kemény, házi szilvalekvár. Az a lényeg hogy ne folyjon ki a tésztából sütés közben.
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- pici só
- 3 kanál cukor
- 2 dkg élesztő
- 1 tojás
- 20 dkg zsiradék
- 1,5-2 dl tej
- tetejére 1 tojás
- kb. 20 dkg szilvalekvár
Szilvalekváros papucs elkészítése:
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, sót, belemorzsoljuk az élesztőt, a tojást, a vajat, és a fokozatosan a tejet is. Jó alaposan összegyúrjuk. Ha kicsit ragad, akkor adunk hozzá pici lisztet.
Letakarva lerakjuk félórára pihenni.
Lisztezett deszkára borítjuk, vékonyra nyújtjuk, és viszonylag kis, 4, vagy 5 centis oldalú négyzetekre vágjuk. Közepükre szilvalekvárt rakunk, két átlósan szemközti csúcsot egymáson áthajtunk, hogy stabilan álljon.
Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket sorba, nem szorosan egymás mellé, lekenjük felvert tojással, majd előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 25 perc alatt megsütjük.
Porcukorral is megszórhatjuk.