A szilvalekváros bukta legfinomabb szabolcsi házi szilvalekvárból, de ha más viszonylag kemény lekvárunk van, azzal is sikerrel járunk.
Hozzávalók:
- 75 dkg liszt
- csipet só
- 3-4 evőkanál cukor
- 10 dkg vaj, vagy margarin.
- 5 dkg élesztő
- 5 dl tej
- 1 tojás sárgája
- 1 tojás a kenéshez
- esetleg citromhéj, ha szeretjük
Szilvalekváros bukta elkészítése:
Langyos tejben, pici tejjel felfuttatjuk az élesztőt.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, esetleg citromhéjat, sót, a vajat, a felfutott élesztőt, és a maradék tejjel – fokozatosan hozzáadva jól bedagasztjuk.
Ha már szép sima, kezünkről és a tálról is levált, akkor letesszük letakarva pihenni, míg dupla annyi nem lesz.
Ha megkelt, akkor lisztezett deszkán kinyújtjuk viszonylag vékonyra, felkockázzuk 8-10 centisre, kedvünk szerint, majd mindegyik közepére sorba rakva kemény szilvalekvárt sorakoztatunk.
Mindegyiket felsodorjuk, és egy lemeztepsibe helyezzük, viszonylag közel egymáshoz.
Tetejét felvert tojással lekenjük, pár percet még pihentetjük, majd előmelegített sütőben, 180 fokon szép pirosra sütjük – nagyjából félóra alatt.