Van aki székelygulyásnak, van aki – nemes egyszerűséggel – székelykáposztának hívja. A székelygulyást valahogy úgy tartjuk számon, mint egy téli ételt, pedig a savanyúsága miatt nyáron is egész jól fogyasztható.
Hozzávalók 4 személyre
- 60 dkg sertéshús – lapocka
- 15 dkg vöröshagyma
- hússal azonos mennyiségű savanyú káposzta
- 1 kis pohár tejföl
- 2 kanálnyi zsír
Elkészítése:
A hagymát megtisztítjuk, apróra vágjuk, aztán a zsíron üvegesre pároljuk. A húst felkockázzuk, paprikázzuk, sózzuk, pörköltöt készítünk.
Csak annyi vizet rakjunk rá, amennyi feltétlen szükséges. A káposztát ha szükséges kimossuk, és rárakjuk a pörköltre, átkeverjük.
Ha szükséges, akkor pici vizet rakunk rá.
Mikor már a káposzta is, és a hús is puha, akkor lehúzzuk, majd összekeverjük a tejföllel, utána 1-2 percig forraljuk.