A szalakális sajtos perec a sokak által kedvelt sajtos perec omlósabb párja, ízében jobban a sajt dominál, és parányit ducibb.
Hozzávalók:
- 60 kg liszt
- 30 dkg vaj, vagy margarin
- 30 dkg reszelt sajt a tésztába
- 2 dkg szalakáli
- 2 dl tejföl
- 1 db tojás
- 1 teáskanál só
- fűszerezhetjük is borkorcsolyának
Szalakális sajtos perec elkészítése:
A lisztet összemorzsoljuk a zsiradékkal, utána pedig a többi hozzávalóval összedolgozzuk. A szalakálit egy parányi tejben feloldva adjuk a tésztához.
A tészta kemény lesz, de úgy jó.
Zacskóba rakjuk, hűtőbe tesszük két-három órára, majd lisztezett felületen 4-5 mm-esre kinyújtjuk, kiszaggatjuk, megkenjük felvert tojással, megszórjuk reszelt sajttal.
Sütőpapírral kibélelt sütőben egymástól távolabb rakjuk, és 180 fokos sütőben negyedóra alatt készre sütjük.