Hozzávalók:
- 7 db tojás
- 30-35 dkg liszt a tojások méretétől függően
- 7-8 evőkanál kristálycukor
- 1,5 dkg szalakáli
- 5 dkg margarin, vagy vaj
- 3-4 kanál cukor még
- És gyúrjunk bele egy kis reszelt citromhéjat is…, csak javára válik
A szalakális pogácsa elkészítése:
A lisztbe beleöntjük a tojásokat, hozzárakjuk a cukrot, a szalakálit picike, nagyon picike tejben feloldva, vajat, citromhéjat, és összegyúrjuk, lágy tésztát fogunk kapni belőle.
Szép simára dolgozzuk ki. Ne legyen folyós a tészta, hanem lágy. Adjunk hozzá ekkor még 3-4 kanálnyi lisztet, hogy teljesen simává váljék a tészta, lágy legyen, de már ne ragadjon a kézhez – és dolgozzuk jól ki.
Borítsuk ki lisztezett deszkára, majd lisztezve nyújtsuk is ki. Lisztezett pogácsaszaggatóval szaggassuk, kicsivel, mert szépen megnő.
Lisztezett tepsibe rakjuk elég ritkán – mert méretükhöz képest szépen megnőnek. Előmelegített sütőbe rakjuk 170-180 fokra, nagyjából 10 perc alatt megsül.
Ne nyitogassuk közben az ajtót, hogy szép magas maradjon. Látszik ha elkészült – illata miatt is, és szép egyenletes világosbarna lesz.
Sokáig puha marad, dobozban tartsuk, állaga a mézesére hasonlít.
Fényes lesz a tészta teteje, ha sütés előtt lekenjük egy kis megtakarékoskodott tojásfehérjével.