Barátfülét általában lekvárosan, és főzve készítik, lényegében a szilvás gombóc tésztájából, de sütve is nagyon finom.
Hozzávalók:
- 1 kg krumpli tisztítja
- 30 dkg liszt
- nagy csipet só + a főzéshez
- 50 dkg túró
- 15-20 dkg cukor
- 1-2 kanál tejföl
- 2 vaníliás cukor
- zsiradék a sütéshez
Sült túrós barátfüle elkészítése:
A burgonyát megtisztítjuk, felvágjuk, enyhén sós vízben megfőzzük.
Ha megfőtt, leszűrjük, összetörjük.
Várunk, hogy meghűljön.
Ha meghűlt, akkor a liszttel összegyúrjuk, majd két cipót formálunk belőle.
Lisztezett deszkán kinyújtjuk, késsel téglalapokat vágunk belőle, vagy nagyobb pohárral köröket szaggatunk.
Egyik felébe halmozzuk a tölteléket, majd másik felét ráhajtjuk, széleit összenyomkodjuk.
Felhevített zsiradékban szép, pirosra sütjük.
Egyszerű nyers, – tojás-liszt – tésztából is elkészíthető, de úgy aznap fogyasztjuk.
Ha elkészült – porcukorral megszórjuk.