A sült keszeg jól elkészítve rendkívül finom – sajnos manapság már ritkaság számba megy, érdemes elkészítenünk.
Hozzávalók:
- 10 db jó tenyérnyi keszeg
- 1 bögre liszt
- 2 ek fűszerpaprika
- 1 kisebb evőkanál só
- 1 teáskanál bors
- zsiradék a sütéshez bőven
Sült keszeg elkészítése:
Legjobb, ha a halárusnál megtisztíttatjuk a halat.
Oldalukat mélyen beirdaljuk, érezni fogjuk, ahogy a „szálkákat” vágja a kés. 2-3 milliméterenként kell bevagdosni.
Ezután sózzuk, borsozzuk őket, beledörzsöljük.
A lisztbe keverjük a paprikát, adhatunk hozzá pici sót is.
Serpenyőben, forró zsiradékban sütjük a halat, előtte közvetlenül a paprikás lisztbe forgatjuk, kicsit rázzuk le a forró olajba engedés előtt.
Sütési idő a hal méretétől függ, 5-10 perc alatt elkészül, közben forgatni kell, hogy egyenletesen süljön. Jó ropogósra.
Egy tálba, papírtörlőre, vagy egy darab kenyérre rakjuk a halakat, így a zsiradék egy része leitatódik róla.